Noutati
You are here: Home / Sanatate / Cum sa scapi de stres?

Cum sa scapi de stres?


Am citit tot mai multe articole despre cu sa reduce stresul cum sau cum sa scapi de stres, insa nu am auzit vorbindu-se despre cum sa il eviti.

Am citit despre cum sa reduce stresul in functie de zodii, varsta sau conditie sociala. Concluzia finala a tuturor acestor publicatii este: Sport, activitati de relaxare si mult magneziu, acestea impreuna cu o viata traita echilibrat, adica o dieta echilibrata si o viata activa.

Ei bine, viata cotidiana nu ne permite sa facem multe din aceste lucruri, fie nu avem conditia financiara necesara, si ce facem atunci?

Cea mai buna modalitate este de a preveni stresul printr-o gandire pozitiva, iar cand zic gandire pozitiva ma refer nu la, a nega lucrurile negative, ci de a oferi un antonim fiecarui lucru negativ. Este adevarat ca o negatie anuleaza alta negatie, insa vorbind in mod psihologic, creierul nostrum percepe lucrurile ca atare, la modul ca de ce ti-e frica nu scapi. Astfel in loc sa ne stresam spunand: “maine iar merg la lucru si o sa fie obositor” si fara sa vrem ne cream o imagine destul de negativa cu privire la urmatoarea zi, am putea sa ne gandim ca maine o sa mergem la munca si o sa fie o zi usoara, asta fara sa comparam cu alte zile, sau sa mentionam elemente negative cum ar fi: maine o sa mergem la munca si o sa fie o zi usoara, nu o sa fie agitatie, sau stres.

Adevarul e ca de stres nu o sa scapam niciodata, mereu o sa fim stresati, pentru ca mereu in viata noastra apare tensiunea, insa a evita elementele de stres, inseamna a reduce factorii de stres inainte ca ei sa ne stapaneasca gandirea, si mai apoi viata.

Ce facem cand suntem stresati?

Inainte sa raspund la intrebarea aceasta as vrea sa definesc  stresul.

Stresul reprezinta un ansamblu de energii negative care manifesta  încordare, tensiune, constrângere, forță, solicitare, tensiune.

Putem fi stresati cand avem emotii la un interviu, stresati cand trebuie sa prezentam un proiect, stresati cand aflam o veste mai putin buna,stresati cand suntem pusi in situatii penibile, in dileme etc.

O buna metoda de a “atenua” stresul este meditatia. Alegi o muzica care te face sa te simti in largul tau, si meditezi, te relaxezi. Un moment in care sa te concentrezi doar pe lucrurile pozitive pe care ti le doresti, un moment in care sa te axezi doar pe buna stare, sa nu te gandesti ce ceea ce iti face rau.

O sa dau un exemplu destul de ridicol.

“Am terminat liceul, am luat bacalaureatul, insa nu sunt la facultate. Nu am loc de munca, prietenii mei majoriatatea sunt in alte orase, studeaza se distreaza se integreaza in cercuri noi, iar ceilalti lucreaza. Eu ma simt exclusa din viata de oras, rupta de realitate, calcata in picoare de monotonie, si parca stau pe loc in timp ce viata trece pe langa mine, si desi stiu atsa nu pot face fata. Si acumulez niste energi negative care imi produc un stres maxim, imi piere pofta de mancare, mi se seaca puterile, devin mai lenesa,,

Ce fac in aceasta situatie?

Imi analizez starea. Accept conditia mea actuala, iau o foaie si notez lucrurile pe care as vrea sa le fac, si modul in care imi doresc sa fiu. Bine inteles ca nu o sa reusesc sa trec peste aceasta stare doar cu o foaie si un pix, insa ma fortez sa ajung la un echilibru. Ma trezesc la 8:00, incerc sa fac ce fac oamenii activi, imi respect, mesele zilnice, avand in vedere ca nu am alte activitati, as putea incepe sa fac sport,sa citesc, sa ma plimb. Poate sa ma inscriu la un centru de voluntariat, in ideea de a cunoaste si socializa. Reduc din Tv, internet si alte preocupari nefolositoare. Incerc sa imi tin ziua ocupata cu cat mai multe activitati care sa imi placa, si care sa ma departeze de gandurile care ma fac sa atrag mai mult stress.

Am putea incepe prin a ne simti multumiti cu ce avem, de a crede in noi, si de a ne dezvolta psihic. Multumirea, satisfactia, placerea dragostea, intr-un cuvant fericirea vin din interior, si sunt personale, adica, daca noi nu ne putem face fericiti, nimeni oricat de mult ar incerca nu o sa ne faca fericiti.

 

 

Iulia Maria Apahidean

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>